Kilpailujärjestelmä


Kilpaileminen aloitetaan suorittamalla merkkiliikkeet (stara - kupari - pronssi - hopea) ja osallistumalla ainakin kerran Stara-tapahtumaan.

Hopeamerkin suoritettuaan voimistelija voi siirtyä kilpailemaan kilpalinjan B-luokkaan aikaisintaan sen vuoden syksynä, kun hän täyttää 7 vuotta. Kilpailuihin osallistumiseen vaaditaan kilpailulisenssi ja urheiluvakuutus.

Kilpaluokissa edetään kilpailutulosten mukaan. 

Kultamerkin suoritettuaan voidaan siirtyä kilpailemaan C-luokkaan. Kultamerkin suorittamisen jälkeen voi myös aloittaa Smaragdi- tai Timanttimerkin suorittamisen (kuitenkin aikaisintaan sen vuoden syksynä, kun voimistelija täyttää 8 vuotta).

Smaragdimerkin suorittamisen jälkeen edetään kilpalinjan E-H -luokissa valmentajan harkinnan mukaan.

Maajoukkuelinjan 1. luokkaan voi osallistua suoritettuaan Timanttimerkin liikkeet hyväksytysti ja saatuaan D-luokasta vähintään kategorian V. 

Noustakseen maajoukkuelinjan 2. luokkaan, voimistelijan tulee saada 1. luokan neliottelusta vähintään 32 pistettä.

Maajoukkuelinjalla voimistelija voi nousta 2. luokasta 3. luokkaan ja 3. luokasta edelleen FIG-luokkaan kun hän on saman kauden kilpailussa saanut neliottelusta 49 pistettä tai nojapuilta, puomilta, hypystä ja permannolta kokoonpanovaatimuksista vähintään CR 2,5 pistettä ja E-pisteiksi kaikilta neljältä telineeltä vähintään 7,5 pistettä.

FIG-luokan voimistelijat kilpailevat samassa luokassa, mutta kukin oman ikäluokkansa vaatimuksilla (naiset, tytöt ja tulokkaat).


NTV huippuvoimistelijan urapolku

Voimisteluliiton materiaali luettavissa tästä.