Kilparyhmät

Telinevoimistelu on monipuolinen laji, joka vaatii mm. voimaa, liikkuvuutta, nopeutta, kestävyyttä sekä ennen kaikkea taituruutta. Voimistelijan tärkeimmät ominaisuudet ovat nopeus, nopeusvoima, maksimivoima, liikkuvuus ja kestävyys. Taidon osa-alueista telinevoimistelussa painottuvat liiketaju, käsien ja jalkojen varassa tapahtuva tasapaino, koordinaatio- ja orientaatiokyky sekä ajan arviointikyky.

Telinevoimistelussa menestyminen vaatii noin 10 vuoden tiivistä harjoittelua, jonka voi aloittaa jo 3-4 -vuotiaana. Harrastus aloitetaan alkeis-, harraste-, esikilpa- ja harrastekilparyhmistä, joista valitaan voimistelijat kilparyhmiin. 

Kilparyhmät ovat erittäin tavoitteellisesti harjoittelevia ryhmiä, joten voimistelijoilta ja heidän perheiltään edellytetään sitoutumista harjoitusaikoihin ja -määriin. Ajan myötä harjoitusmäärät kasvavat ja harjoituskertoja voi olla jopa 6 viikossa, voimistelijoiden iän, taitotason ja tavoitteiden mukaan. Kilparyhmät suorittavat ensimmäisinä harjoitusvuosinaan Voimisteluliiton suoritusmerkkejä ja kilpailevat Stara-tapahtumissa ja Voimisteluliiton kilpalinjalla. Usean vuoden ahkeran harjoittelun jälkeen, tavoitteena on menestyä maajoukkuelinjan kilpailuissa ja päästä mahdollisimman monen voimistelijan kanssa mukaan maajoukkuetoimintaan.

Pyrkivä Gymnasticsin kilparyhmien koordinoinnista vastaa Sannamari Bly.


Kilparyhmien toimintakäsikirjaan tästä.

Tutustu myös Suomen Voimisteluliiton ylläpitämään Voimisteluwikiin ja lue lisää lajista, liikkeistä, säännöistä ja kilpailemisesta!
Kuva: Maria Sjöblom
Kuva: Maria Sjöblom
YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Voimisteluliitto: Kilpauran päättyminen

"Kilpauran päättyminen on väistämättä osa jokaisen kilpavoimistelijan elämää. Mitä tehdä kun ura päättyy ja päivät eivät täytykään enää voimistelusta?

Voimistelu on tärkeä osa identiteettiä ja kilpauran päättyessä joutuukin identiteetin muodostamaan osittain uudestaan. On kuitenkin muistettava, että kilpauran päättymisen ei tarvitse tarkoittaa voimistelusta luopumista." (Voimistelu.fi, 2022)