Lajit, voimistelijan polku


Voimistelijan polku

Harrastevoimistelijan polku:

Kilpavoimistelijan polku:

Telinevoimistelu lajina

Telinevoimistelu on monipuolista liikuntaa, jonka voi aloittaa jo 3-vuotiaana. Telinevoimistelu kehittää mm. nopeutta, kimmoisuutta, ketteryyttä, liiketajua, lihaskuntoa, liikkuvuutta ja tasapainoa. Viikottaisissa harjoituksissa lapsi oppii sinnikkyyttä, ryhmässä toimimista ja muiden huomioimista; taitoja, joista on hyötyä läpi elämän.

Voimistelu on laji, jonka voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa. Tutustu myös aikuisten telinevoimisteluun!

Pyrkivä Gymnastics tarjoaa harrastetoimintaa kaikille lapsille. Harrastekilpa- ja kilpatoimintaa tarjoamme ainoastaan naisten telinevoimistelussa. 


Harraste- ja harrastekilpavoimistelu

Voimistelukoulu- ja harrasteryhmien lähtökohtana on, että voimistelun tulee olla leikinomaista, hauskaa ja turvallista. Sen pitää antaa onnistumisen elämyksiä jokaiselle, fyysisistä edellytyksistä riippumatta. Harrastevoimistelun ryhmissä kehitetään ensisijaisesti ketteryyttä, tasapainoa ja liiketajua.

Harrastekilparyhmien tavoitteena on syventää lajitaitoja ja kehittää voimistelijan osaamista. Harrastekilparyhmissä suoritetaan kupari-, pronssi-, hopea, kulta- ja smaragdimerkkejä oman osaamisen ja tavoitetason mukaisesti. Kilpaileminen telinevoimistelun kilpalinjalla on mahdollista.


Kilpatelinevoimistelu

Kilpavoimistelijamme on valittu harrasteryhmistä ensin esikilpa- tai harrastekilparyhmiin, joista on mahdollisuus edetä kilparyhmissä aina maajoukkueryhmiin asti. Kilpavoimistelu vaatii voimistelijalta tavoitehakuisuutta ja sitoutumista. Harjoitusten määrä lisääntyy tavoitteiden mukaan. On kuitenkin tärkeää muistaa, että myös kilpavoimistelun harrastamisen tulee olla hauskaa.

Tyttöjen telineet

Tytöt voimistelevat neljällä telineellä: hyppy, nojapuut, puomi ja permanto. Hypyssä hypätään hyppytelineen yli erilaisia ennalta määrättyjä hyppyjä, ja tämän telineen tärkeät elementit ovat nopeus, kimmoisuus ja jäntevyys. Tyttöjen nojapuut ovat ns. eritasonojapuut, mikä tarkoittaa sitä, että aisat ovat eri korkeuksilla ja liikesarjan aikana pitää tehdä liikkeitä kummallakin aisalla. Tällä telineellä vaaditaan hyvää lihaskuntoa ja erinomaista liiketajua. Puomi on 10cm leveä ja 5m pitkä teline, ja jo sillä käveleminen voi tuottaa alkuun vaikeuksia. Hyvä tasapainoaisti on tämän telineen tärkein avu. Permanto on kimmoisa alusta, jolla tehdään erilaisia akrobaattisia liikesarjoja. Tällä telineellä vaaditaan notkeutta, upeaa esiintymistä, kimmoisuutta, hyvää likketajua ja rohkeaa mieltä.

Lue lisää naisten telinevoimistelusta


Kuva: Maria Sjöblom
Kuva: Maria Sjöblom