Lajit, voimistelijan polku


Voimistelijan polku

Telinevoimistelu lajina

Telinevoimistelu on monipuolista liikuntaa, jonka voi aloittaa jo 3-vuotiaana. Telinevoimistelu kehittää mm. nopeutta, kimmoisuutta, ketteryyttä, liiketajua, lihaskuntoa, liikkuvuutta ja tasapainoa. Viikottaisissa harjoituksissa lapsi oppii ryhmässä toimimista ja muiden huomioimista, mistä on hyötyä läpi elämän.


Harraste- ja harrastekilpavoimistelu

Voimistelukoulu- ja harrasteryhmien lähtökohtana on, että voimistelun tulee olla leikinomaista, hauskaa ja turvallista. Sen pitää antaa onnistumisen elämyksiä jokaiselle, fyysisistä edellytyksistä riippumatta. Harrastevoimistelun ryhmissä kehitetään ensisijaisesti ketteryyttä, tasapainoa ja liiketajua.

Harrastekilparyhmien tavoitteena on syventää lajitaitoja ja kehittää voimistelijan osaamista. Harrastekilparyhmissä suoritetaan kupari-, pronssi-, hopea, kulta- ja smaragdimerkkejä oman osaamisen ja tavoitetason mukaisesti. Kilpaileminen telinevoimistelun kilpalinjalla on mahdollista.


Kilpatelinevoimistelu

Kilpavoimistelijamme on valittu harrasteryhmistä ensin esikilpa- tai harrastekilparyhmiin, joista on mahdollisuus edetä kilparyhmissä aina maajoukkueryhmiin asti. Kilpavoimistelu vaatii voimistelijalta tavoitehakuisuutta ja sitoutumista. Harjoitusten määrä lisääntyy tavoitteiden mukaan. On kuitenkin tärkeää muistaa, että myös kilpavoimistelun harrastamisen tulee olla hauskaa.

Tyttöjen telineet

Tytöt voimistelevat neljällä telineellä: hyppy, nojapuut, puomi ja permanto. Hypyssä hypätään hyppytelineen yli erilaisia ennalta määrättyjä hyppyjä, ja tämän telineen tärkeät elementit ovat nopeus, kimmoisuus ja jäntevyys. Tyttöjen nojapuut ovat ns. eritasonojapuut, mikä tarkoittaa sitä, että aisat ovat eri korkeuksilla ja liikesarjan aikana pitää tehdä liikkeitä kummallakin aisalla. Tällä telineellä vaaditaan hyvää lihaskuntoa ja erinomaista liiketajua. Puomi on 10cm leveä ja 5m pitkä teline, ja jo sillä käveleminen voi tuottaa alkuun vaikeuksia. Hyvä tasapainoaisti on tämän telineen tärkein avu. Permanto on kimmoisa alusta, jolla tehdään erilaisia akrobaattisia liikesarjoja. Tällä telineellä vaaditaan notkeutta, upeaa esiintymistä, kimmoisuutta, hyvää likketajua ja rohkeaa mieltä.

Lue lisää naisten telinevoimistelusta

Poikien telineet
Pojat voimistelevat kuudella telineellä: permanto, hevonen, renkaat, hyppy, nojapuut ja rekki. Permantosarjan ja hypyn pojat tekevät samalla telineellä kuin tytötkin, ja myös liikesarjat ja ominaisvaatimukset ovat hyvin samankaltaisia. Hevonen on poikien telineistä vaikein. Hevosella pitää kaikkien lihasryhmien olla huippukunnossa, ja lisäksi tämä teline vaatii todella hyvää liike- ja rytmitajua. Renkaat on teline, joka vaatii eritoten ylävartalon (käsien ja olkapäiden) voimaa. Poikien nojapuuaisat ovat samalla tasolla. Nojapuut vaativat vahvaa ylävartaloa ja lapojen liikkuvuutta. Rekkiä kutsutaan usein miesten kuninkuustelineeksi. Rekkivoimistelu on näyttävää ja lennokasta.

Lue lisää miesten telinevoimistelusta


Kuva: Maria Sjöblom
Kuva: Maria Sjöblom